Bucatarie Libaneza


După patru secole de ocupație otomană, gastronomia levantină s-a răspândit și stabilit permanent pe coasta estică a Mediteranei. Siria, Turcia, Iordan, Irak sau Liban folosesc aceleași ingrediente, moduri de pregătire asemănătoare și împart inclusiv obiceiuri și numele unor preparate.

Per total, alimentația e considerată mai sănătoasă decât modelul Occidental, fiind bazată în special pe cărnuri ușoare, de pui, pește și oaie, legume proaspete, lactate sub diferite forme sau ierburi aromatice.

Influențele grecești se simt sub forma uleiului de măsline folosit din belșug, condimentele vin dinspre Orientul Mijlociu, la fel ca și ingredientele care rezistă mai bine la temperaturi mari, cum ar fi orezul.

Și totuși, există câteva diferențe notabile. Pe filiera franceză, după primul Război Mondial, Libanul a adăugat pe lista deserturilor crema de zahăr ars și a adoptat binecunoscutele croisante. Într-un mod similar cu obiceiul italian, spre finalul fiecărei mese se servesc fructe proaspete. În același timp, spre deosebire de vecinii apropiați, bucătăria libaneză pune mai mare preț pe „meze“, o etalare de porții mici, reci și calde, atât de variată încât poate acoperi fără probleme o masă întreagă.

A mânca precum un libanez presupune un mic ritual. Experiența mesei e un act social, se trăiește alături de persoane apropiate, închinând un pahar de ouzo sau lichior de anason denumit arak.

Masa specifică din Liban începe cu aperitivele reci, continuă cu aperitive calde care sunt urmate de grătare de pește, vită sau pui și, în final de desert. Cafeaua și ceaiul vin alături de narghilea și anunță finalul mesei.

Bucatarie Internationala

Bauturi

 

 

 

Vinuri

crama jidvei
crama-purcari

 

 

cotnari

domeniile tohani

domeniul coroanei

CRAMA DEPUIS (FRANTA)


crama serve


crama jidvei

Bere

 

Racoritoare & Fresh-uri

Long Drinks & Cocktails

 

Tutun